Posted in Blandet

Lydabsorberende elementer kan hjælpe med at øge effektiviteten og arbejdsglæden

Lydabsorberende elementer kan hjælpe med at øge effektiviteten og arbejdsglæden Posted on maj 31, 2021Leave a comment

De fleste ved, hvor irriterende det er at befinde sig i et lokale med dårlig akustik – specielt hvis man skal arbejde. Det kan være svært at høre, hvad der bliver sagt, koncentrationen daler og det kan give hovedpine, hvis der er dårlig akustik og lyden bliver kastet rundt i rummet. Dårlig akustik kan faktisk føre til høreskader – læs mere om dette hos Planet Health.

Der findes heldigvis en ganske enkel løsning på dårlig akustik – lydabsorbering! Ved at anvende lydabsorberende og materiale i indretningen bliver lyden – som navnet antyder – absorberet, og akustikken bliver betragteligt forbedret.

Såfremt der er god akustik og en behagelig atmosfære på kontoret eller i virksomhedens konferencelokale, vil arbejdsglæden automatisk stige. Stor arbejdsglæde fører til mere koncentration og mere effektive arbejdsdage.  

Lydabsorbering og flot indretning – to fluer med ét smæk

Nu tænker du måske, at du ikke vil have nogle store, klodsede lydabsorberende akustikplader hængende på væggene? Heldigvis findes der et stort udvalg af både simple, flotte, moderne og tidløse møbler, moduler, skærmvægge og akustikplader, som kan hjælpe med at forbedre akustikken på kontoret – blandt andet hos DPJ Workspace.

Det vil altså sige, at du kan anvende lydabsorberende produkter til både at absorbere lyden og indrette kontoret, og det er da win win.

Mange lydabsorberende produkter – samme metode, forskellige udformninger

Der findes forskellige måder at anvende lydabsorberende materiale på., og hvor meget lydabsorberende materiale der skal til, er forskellige fra lokale til lokale. Til konferencelokalet eller det store, åbne kontorlandskab kan I eksempelvis overveje en eller flere af disse løsninger:

Lydabsorberende møbler …

… møbler, som er fremstillet af et materiale, der absorberer og dæmper lyden. På den måde kan du både indrette kontoret og forbedre akustikken, eksempelvis med en lydabsorberende sofa til hjørnet i konferencelokalet. En lydabsorberende sofa med ekstra højt ryglæn er for eksempel en god løsning til at indrette et stille og afslappende hjørne i det store kontorlandskab. Eller måske som møbel til entréen/venterummet. Se de mange muligheder for lydabsorberende møbler hos DPJ Workspace.

Akustikplader til væggene …

… er lydabsorberende moduler og akustikplader i forskellige farver og udformninger, som kan hænges på væggene for at absorbere lyden i lokalet. De væghængte akustikplader fra DPJ Workspace findes i mange forskellige modeller, former og farver, så du både kan forbedre akustikken og pynte væggene – smart, ikke?

Lyddæmpende plader til loft …

… er en anden måde at forbedre akustikken på; ved at hænge neutrale og/eller kunstneriske moduler og plader op i loftet, kan lyden blive absorberet, så den ikke bliver kastet tilbage ud i lokalet. Disse findes også i mange forskellige udformninger, blandt andet som lamper eller et gitter, som også kan pyntes med grønne planter for mere liv på kontoret, og du finder dem blandt andet hos DPJ Workspace.

Skærmvægge og bordskærme …

… er skærme, som er fremstillet af lydabsorberende materiale. Det er en rigtig smart løsning til store, åbne kontorlandskaber, fordi det både forbedrer akustikken og skærmer af. Hvert enkelt skrivebord kan få sine egne bordskærme, eller I kan skabe afdelinger i lokalet med større skærmvægge som skillevægge – for eksempel disse fra DPJ Workspace.

Det skal du tænke på, når du køber lyddæmpende produkter til kontoret

Behovet for lydabsorbering er meget forskelligt fra lokale til lokale – det afhænger helt af rummets størrelse, hvilke og hvor mange møbler, der er i lokalet, samt hvilket materiale gulv, vægge og loft er lavet af. Det, du især skal tænke på er, om lokalet er meget bart med få møbler, ingen gulvtæpper, bare vægge og meget beton. Et trægulv vil absorbere lyden bedre end et betongulv, og et gulvtæppe er endnu mere lydabsorberende end et trægulv.

Hvilke lyddæmpende elementer findes allerede i lokalet?

Er lokalet meget bart med mange tommer overflader, skal der sandsynligvis meget lydabsorbering til for at skabe en bedre akustik. I så fald kan du overveje både gulvtæpper, akustikplader til væggene, støjdæmpere til loftet, gulvskærme, bordskærme og lydabsorberende møbler.

Tykke akustiklader absorberer bedst lyden

Lyddæmpende plader til loftet og akustikplader til væggene skal helst være mindst 5 mm tykke før de absorberer tilstrækkeligt med lyd til at hjælpe.

Du behøver flere lydabsorbenter, end du tror

Ofte rækker det ikke med et enkelt gulvtæppe og nogle få akustikplader til væg rundt i lokalet – for at forbedre akustikken skal akustikplader og lydabsorberende møbler fylde ca. 10 mm af kontorets totale volumen. 

Placer de lydabsorberende moduler korrekt for bedste resultat

Der findes nogle gode tommelfingerregler for, hvordan det er bedst at placere de lydabsorberende elementer i forskellige lokaler, så du får mest muligt ud af hver enkel akustikplade:

  • Et hjørne forstærker lyden, så her er det er det bedst at placere lidt flere elementer på den ene væg end den anden.
  • Såfremt der er to parallelle vægge i lokalet, bør akustikpladerne bare sættes op på den ene væg. Den væg, som har lydabsorbenter, vil straks bremse lyden – hvis de altså er sat korrekt op.
  • Hvis lokalet er aflangt, skal modulerne helst placeres på de korte sider, og gerne hele vejen fra gulv til loft.

Arbejdsmiljøweb.dk har giver nogle flere råd til, hvordan I kan forbedre akustikken på kontoret. Hos Arbejdstilsynet kan I læse mere om, hvordan I som virksomhed kan leve op til kravene om hensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen.

Vi håber, at du nu føler dig rustet til at forbedre akustikken på arbejdspladsen, så du kan få gladere medarbejdere og en bedre effektivitet. Hvis du har brug for mere information om lyddæmpende produkters egenskab kan du læse denne artikel fra DPJ Workspace. Held og lykke!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *