Lysterapi er en behandlingsform, hvor man udsættes for et særligt kunstigt lys. Behandlingen har til formål at påvirke ens humør og velbefindende. Dette kan være gavnligt for personer, der lider af sæsonbetingede depressionssymptomer (SAD), eller personer der har et generelt lavt energiniveau. I Danmark er det især i perioden fra november til marts, hvor der er mindre sollys, at mange oplever tristhed og nedtrykthed.
Ved at udsætte sig for det kunstige lys i 20-30 minutter dagligt, kan man mindske de negative symptomer. Lyset bør være stærkt nok til at virke stimulerende på øjenets nethinde, men det skal ikke være så stærkt, at det kan give anledning til hovedpine eller andre problemer med øjnene. Der er derfor også udviklet nogle lamper, der netop har dette formål. Læs mere om lamperne i denne artikel, og find ud af, hvordan du kan bruge lysterapi til at mindske den lave energi i vinterhalvåret.
Lysterapi – en guide for begyndere
Lysterapi er en behandling, der går ud på at bruge lys til at påvirke ens humør og velbefindende. Behandlingen kan bruges til at behandle mange forskellige problemer, herunder søvnløshed, stress, depression og vinterblues. Lysterapi er ikke farligt, og det er derfor et godt alternativ til medicin for mange mennesker.
Når du vil i gang med lysterapi, så kan du enten vælge at gøre det hos en klinik, eller du kan gøre det derhjemme. Hvis du ønsker at gøre det derhjemme, får du mere fleksibilitet i din behandling. Alt du skal gøre er at købe en lampe særligt lavet til lysterapi. Du kan se lamperne her og komme i gang med lysterapi med det samme.
Sådan fungerer lysterapi
Lysterapi er en behandling, der går ud på at man udsættes for kunstigt lys. Behandlingen kan have forskellige formål, og derfor kan den også variere meget i sin udførelse. Lysterapi kan eksempelvis bruges til at behandle personer med sæsonbetinget depression, eller personer der har en skiftarbejdsordning, hvor deres døgnrytme bliver forskudt. Dette kan give personen en række problemer, som lysterapi kan afhjælpe.
Behandlingen foregår typisk ved, at man sidder eller ligger foran et apparat, der udsender kunstigt lys. Dette lys skal simulere solens lys, og det er især farven på lyset, der har betydning for effekten af behandlingen. Der findes flere forskellige typer af apparater til lysterapi, og de fleste steder, hvor man får behandlingen, vil der være flere af disse apparater, så man kan prøve sig frem til den type apparat, der virker bedst for en selv. Nogle mennesker oplever allerede effekten efter få minutter med behandlingen, mens andre skal have behandling i flere dage eller uger, før de begynder at se en effekt.
Lysterapi – behandling af vintertræthed og vinterdepression
Det er påvist, at sollys har en betydning for den energi, man har i hverdagen. Mangel på sollys kan give vintertræthed eller vinterdepression, og det er derfor noget, man skal være opmærksom på, hvis man oplever, at man ikke har så meget energi i vintermånederne, som har har om sommeren.
Oplever man en generel træthed eller nedtrykthed i vinterhalvåret, kan man afprøve netop lysterapi, men man kan også tage et dagligt kosttilskud med D-vitamin. Normalt får man D-vitamin fra solens stråler, men dette kan der af gode grunde være mangel på, når dagene bliver kortere over vinteren.
Bekæmp muskelspændinger, ledsmerter og stivhed i kroppen med lysterapi
Lysterapi er en behandling, der virker ved, at man udsætter kroppen for bestemte bølgelængder af lys. Dette kan have en positiv effekt på ens muskler, led og stive kropsdele. Lysterapi virker ved at stimulere produktionen af serotonin i kroppen, som er et stof, der har en positiv effekt på ens humør og velbefindende.
Derudover kan lysterapi også have en positiv effekt på ens søvnmønster, da det kan hjælpe til at regulere melatonin-niveauet i kroppen. Melatonin er et stof, der har en beroligende effekt på nervesystemet, og derfor kan det hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere, og sove dybere igennem natten.
Fordele og ulemper ved lysterapi
Lysterapi er en behandling, der går ud på at man udsættes for kunstigt lys. Dette kan have en positiv effekt på ens humør og energiniveau. Behandlingen kan være god for personer, der lider af sæsonbetingede depressionssymptomer (SAD), eller andre former for depressionssymptomer. Derudover kan det også være godt for personer med jetlag, meget varierende arbejdstider eller andre problemer med døgnrytmen.
Behandlingen foregår typisk ved, at man sidder eller ligger foran et lysapparat i 20-30 minutter om dagen. Lyset fra apparatet skal være cirka ti gange kraftigere end det normale sollys. Nogle mennesker oplever bivirkninger som hovedpine eller øjensmerter under behandlingen, men disse bivirkninger forsvinder typisk igen efter få minutter.
Er der nogen bivirkninger forbundet med lysterapi?
Fordi behandlingen indebærer, at man sidder foran et lysapparat i 20-30 minutter om dagen, og fordi lyset fra apparatet skal være stærkt nok til at stimulere kroppens produktion af serotonin, så kan der forekomme mindre bivirkninger. Selvom lyset ikke er så stærkt, at det forårsager skader i øjnene, så kan nogle godt opleve irritation i øjnene.
Selvom der ikke er nogen alvorlige bivirkninger forbundet med lysterapi, så kan nogle mennesker stadig godt opleve milde bivirkninger som hovedpine eller øjenirritation.