Posted in Andet

Opgradér lejligheden med nye gummilister

Opgradér lejligheden med nye gummilister Posted on september 25, 2020Leave a comment

Det er ofte detaljerne, der gør forskellen – særlig når detaljerne er praktiske, og har en funktion. Gummilister er praktiske detaljer i en bolig, der har vigtige funktioner. Med ganske lidt arbejde og en lille udgift kan du med nye gummilister opgradere din bolig, dine hvidevarer og forskellige fugtværn. Det kan ses på både varmeregningen, levetiden på hvidevarerne og mængden af fugtproblemer i boligen.

Tætning af vinduer, låger og afløb er blot nogle af de mange funktioner, som en gummiliste har. I din lejlighed kan du forbedre indeklimaet med nye gummilister omkring vinduer og yderdøre. Hårde hvidevarer optimeres med udskiftning af gummilister på låger, mens badeværelsets misfarvede gummiliste omkring afløbet bør skiftes for at undgå svampedannelse. Skift selv eller overlad det til fagfolk. Opgradering af din lejlighed med nye gummilister betaler sig altid!


Hvilke funktioner har en gummiliste?

Funktionerne er ofte flere for en gummiliste, der både kan fungere som en tæt afslutning omkring vinduer og yderdøre, som en pæn eller beskyttende afslutning for kanter, og som 100 % vandtæt gummifuge omkring afløb og vask. Det tre steder i din lejlighed, hvor du sikkert har gummilister er:

  • omkring vinduer og yderdøre
  • i låger på hårde hvidevarer
  • ved afløb på badeværelset

De tre områder er oplagte steder at opgradere din bolig med nye gummilister, så isolering og beskyttelse mod fugt og temperaturskifte bliver optimal. Det er noget, du enten kan lave selv, eller hyre erfarne ind til at tage sig af.


Gummilister omkring vinduer og yderdøre

I forbindelse med nye vinduer og yderdøre vil der automatisk blive monteret gummilister til at tætne langs kanterne.

Afhængig af kvaliteten og hvor udsat dine vinduer og yderdøre er i forhold til vejret, vil der efter noget tid være behov for at udskifte gummilisterne for at bevare tætheden. Undlader du at udskifte slidte gummilister, kan du risikere at få fugtskader i lejligheden og i værste fald svamp.

Du kan i princippet selv udskifte gummilister på vinduer og yderdøre, men det kræver lidt erfaring. Så medmindre du har prøvet det før, kan det ofte bedre betale sig at booke en håndværker til det.


Hvad med de hårde hvidevarer?

Køleskab, vaskemaskine, mikroovn og alle de andre hårde hvidevarer i dit hjem, har som regel en gummiliste i lågen. Disse gummilister har til formål at tætne, når lågen er lukket. Kontakt med vand og skiftende temperaturer kan få disse gummilister til at mørne og forringe tætheden i lågen over tid.

Ofte kan du sagtens selv udskifte gummilister i lågerne på hårde hvidevarer. Det kræver en gummiliste af passende længde og udformning, samt lim. Du kan også vælge det lidt nemmere alternativ: En gummiliste med selvklæbende bagside.


Glem ikke badeværelset!

På badeværelset skal der være korrekt afspærring mod fugtskader, og steder som afløb og vask skal derfor være tætnet med gummilister eller -fuger. Dette bliver ligesom ved montering af vinduer og yderdøre automatisk gjort ved installering. Men mange års slitage og kontakt med fugt og vand vil naturligt kræve en udskiftning af gummilisten over tid. Nogle gummilister vil desuden blive misfarvet via kontakten med vand. Samtidig er der en risiko for svampedannelse, hvis du ikke sørger for at skifte dem ud. Udskiftning af gummilister i badeværelset bør overlades til fagfolk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *