Posted in Andet

Overvejer du en urostomi?

Overvejer du en urostomi? Posted on september 10, 2020Leave a comment

Annoncørbetalt indhold
Der findes adskillige årsager til at man får en urostomi, men spørgsmålene og bekymringerne er som regel de samme. Mange, som får anlagt en urostomi, kan have svært ved at se sig selv og deres liv efter operationen. At leve med urostomi følelsesmæssigt såvel som praktisk, er nemlig ikke noget, man bare tilegner sig på én dag. For langt de fleste tager det tid at acceptere en ny hverdag, og for nogle vil det tage længere tid end andre.  

Hvad er en urostomi?

Urostomi er en afledning af urinen fra nyrerne, hvor urinen føres op til huden på maven i stedet for til blæren. Oftest placeres denne på højre side af mavens hudregion. Her bliver urinen konstant opsamlet i en urostomipose, som tømmes i toilettet.

Blandt de mest hyppige årsager til, at man får urinvejsstomi, er kræft i blæren, svær inkontinens (ufrivillig vandladning), en medfødt misdannelse eller stråleskader og neurologiske sygdomme. Når man har fået anlagt en urostomi, skal nyrernes afløb og funktionsdygtighed kontrolleres årligt resten af livet.

Gode råd om valg af urostomiposer

Der findes ikke to kroppe, som er ens. Derfor kan det være en udfordring at finde de stomiprodukter, der passer bedst til dig. Når du skal vælge stomiprodukter, er det derfor vigtigt, at du gør dig overvejelser om, hvilke fordele og egenskaber du har brug for, så du kan føle dig sikker, uanset om du skal ud med familie og venner, i svømmehallen, motionere eller på ferie til varmere lande.

Det kan være en fordel at vælge urostomiposer med:

  • tilbageløbsventil, der afholder urinen fra at løbe tilbage til stomien. Dette mindsker også risikoen for urinsvejsinfektioner eller hudirritationer.
  • inddelte kamre, så urinen kan fordele sig jævnt. En flerkammerpose reducerer skvulpen og er mindre synlig under tøjet.
  • en lang slange, der kan kobles på en natpose. På den måde undgås det, at urostomiposen bliver fyldt i løbet af natten, og du får en uforstyrret nattesøvn.
  • elastisk klæber, der øger fleksibiliteten og mindsker risikoen for lækage.
  • blød udløbsventil for større komfort, og som kan gemmes bort, når den ikke er i brug. 

Lev sikkert og trygt med stomi

Er du i tvivl om, hvorvidt en stomi er den rette løsning for dig? Eller er du bekymret for, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag? Hos Coloplast er du altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne, som sidder klar til at besvare alle dine spørgsmål. Desuden har alle sygeplejersker hos Coloplast tavshedspligt og kan vejlede dig i, hvordan du lever sikkert og trygt med stomi. 

Du kan også benytte dig af ColoplastCare, som er et ekstra støttetilbud, hvor du kan få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på Coloplasts hjemmeside, når det passer dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *