Posted in Andet

Sådan bliver du bedst klædt på til et boliglån

Sådan bliver du bedst klædt på til et boliglån Posted on maj 25, 2021Leave a comment

Det er meget almindeligt, at du gennem dit liv både støder på ventede og uventede milepæle, der kræver flere kvadratmeter, en kortere afstand til arbejdspladsen eller noget helt tredje. Boligkøb er en stor beslutning. For langt de fleste vil det være den største investering i livet. Især da mange forbinder hjemmet med en tryg base, hvor der skal være plads til livets store og små omvæltninger. Dog er det de færreste, der har en økonomi med kapacitet til at finansiere deres drømmebolig med kontant afregning. Af den grund har vi samlet en række gode råd, der gør dig klogere på at optage et lån til bolig.

Hvordan fungerer et lån til bolig?

Når du skal optage et lån til bolig, er der mange ting, der spiller ind – og det kan være svært at gennemskue regnestykket. Lidt forenklet kan man dele lånet op i tre bidder; Realkreditlån, egenbetaling og boliglån. I Danmark er det muligt at låne op til 80 % af handelsværdien på boligen ved et såkaldt realkreditlån, mens du selv skal kunne finansiere 5 % som udbetaling. De resterende 15 % har du mulighed for at låne i banken, et såkaldt boliglån. Bliver du ikke godkendt af banken til et boliglån, skal du selv kunne betale denne bid af lånet kontant.

Desværre er det ikke længere nok bare at have en god og sund privatøkonomi. Hvis pengeinstitutterne vurderer, at dit hus ligger et sted, hvor det er svært at sælge igen, vil du meget muligt ende med at få afslag. Det skyldes, at boligen ikke vil blive godkendt som sikkerhed for lånet. Derfor kan det give god mening at kigge efter attraktive områder. I en nybygget bolig i Værløse eller andre omkringliggende byer tæt på hovedstadsområdet vil chancen for at få godkendt et lån være rigtig gode. 

Tre gode råd til førstegangskøberen

Med den store investering følger nogle lige så store beslutninger. Derfor er det en god idé at sætte sig godt og grundigt ind i, hvordan markedet fungerer – herunder hvordan du bedst kan øge dine chancer for at blive godkendt til et lån af realkreditpengeinstitutter og banker.

Spar op 

Ved boligkøb gør du klogt i at oprette en opsparing. Først og fremmest øger en solid opsparing din kreditværdighed som boligkøber. Det vil sige, at banker og realkreditinstitutter vil være mere tilbøjelige til at godkende et lån. Desuden vil du være i stand til at låne mere og derved få et dyrere hus. Som køber skal du, som bekendt, minimum være i stand til at lægge fem procent i udbetaling. De fem procent afhænger helt og holdent af dig og din privatøkonomi. Det giver endnu et incitament til en god opsparing.

Vælg et område i udvikling

Som sagt kan det forkerte postnummer sætte en stopper for dine lånedrømme. Du kan derfor med god grund se dig om efter en bolig i et område, der er i udvikling. På den måde er det mindre risikabelt for bankerne at give dig et lån. 

Vælg det lån, der giver dig mest ro i maven

Der findes efterhånden utallige typer af lån, der gør det svært at gennemskue markedet. De forskellige typer lån kan opdeles i tre kategorier: 

Fastforrentet lån egner sig bedst for dig, der har brug for stor sikkerhed i din økonomi, da lånet har en fastsat rente, der konstant i hele lånets løbetid.

Variabelt forrentede lån er til dig med lidt mere råderum i din økonomi. Denne lånetype har en rente, der kan variere – men du kan omvendt få en ydelsesbesparelse på kort sigt. 

Variabelt forrentede lån er en mellemting mellem to ovenstående. Loftet sikrer, at renten ikke overstiger det fastsatte renteloft samtidig med, at du kan få relativt lave ydelser på kort sigt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *