Billige kollegier i København – Boligmarkedet i København er i de seneste år blevet presset til det yderste. Den løbende tilflytning af nye studerende fra resten af landet gør, at manglen på mindre boliger presser huslejepriserne op i flere dele af byen. Det betyder, at hvis de studerende skal finde en bolig, der er til at betale på en SU, er de nødt til at skrive sig på de ofte lange ventelister til en kollegiebolig med ventetider på flere år.
En ny, stor undersøgelse foretaget af sammenligningstjenesten Mikonomi.dk viser de billige kollegier i København og omegn – og hvor billige de egentlig er, når man ser bort fra huslejen, og undersøger de studerendes samlede udgifter til kollegieboligen. Undersøgelsen tager udgangspunkt i et datasæt, som viser, hvad de forskellige kollegier både koster og tilbyder. Med undersøgelsen forsøges det i forvejen tætpakkede kollegiemarked dermed at blive gjort mere gennemskueligt for de unge københavnere.
Vinderkollegierne ligger centralt
Vinderkollegierne deler samme profil: De er alle beliggende centralt i København med billige huslejer. Vil man finde billige kollegier i København, skal man kigge blandt de lave postnumre. Vinderne af undersøgelsen er Kollegiet Sofiegården på Christianshavn, Grønjordskollegiet på Vestamager og Øresundskollegiet på Amager, som alle topper listen med den billigste husleje, de bedste faciliteter og de bedste beliggenheder.
Et fællestræk for kollegierne er, at de alle ligger midt i København med kort distance til Indre By. Dermed gør denne undersøgelsen op med devisen om, at det nødvendigvis er dyrt at bo centralt i en studieby. Dette er et resultat af, at man som kollegianer på et af disse kollegier befinder sig i kort afstand fra transport og Indre By, og dermed sparer en masse tid og penge.
Store besparelser med gode faciliteter
Undersøgelsen tager som den første ikke bare udgangspunkt i huslejen, men i kvadratmeterprisen, transportafstand og de faciliteter, som kollegierne udbyder. Det betyder, at der skabes et mere nuanceret billede af, hvor meget man som studerende kan forvente at spare på en kollegiebolig i København.
Skal man tro de studerende, er de gode faciliteter med til at give store besparelser i dagligdagen. Et fitnessabonnement eller ugentlige ture på vaskeri kan nemt løbe op i flere hundrede kroner. Sparer man det væk, kan det hurtigt mærkes på SU’en.
Vi har talt med kollegianer på Grønjordskollegiet, et af vinderkollegierne i København, Louisa Hedegaard, som til spørgsmålet om hendes kollegium hjælper med at spare penge, udtaler: “Jeg betaler 1904,- om måneden, som også dækker over vand, varme og internet, og mange af faciliteterne og arrangementerne på kollegiet er gratis. Det betyder, at jeg kan spare en smule, som på f.eks. et månedligt fitnessabonnement. Jeg ville med andre ord kunne klare mig for blot min SU-ydelse, hvis jeg ikke havde et studiejob ved siden af, og det synes jeg er enormt betryggende”.
Gode faciliteter og aktiviteter kan være afgørende for, hvor stor en besparelse de studerende kan opnå. De billige kollegier i København er alle udstyret med et bredt udvalg af disse. Man kan finde alt fra badmintonbaner og kanoer til syrum og øvelokaler blandt de faciliteter, der tilbydes. Aktiviteter, der ellers ville koste de studerende mange penge i København.
Billig husleje lokker de studerende til forstæderne
Det kan virke tillokkende for de studerende, hvis et kollegie har en husleje på få tusinde kroner eller derunder. Man skal dog være opmærksom på, at huslejen ikke altid er repræsentativ for, hvor billigt et kollegium er. Flere faktorer afgør, hvor mange penge den studerende sparer i sidste ende. Et kollegium med en husleje på 1.500 kroner er for eksempel ikke længere billigt, hvis den studerende kun får 5 kvadratmeter for pengene.
Forskellen på den dyreste og billigste husleje i København er hele 4.475 kroner. Forskellen på kvadratmeterprisen når op på svimlende 349 kroner, med den dyreste på 409 kroner og den billigste på kun 60 kroner. Det betyder, at man som studerende skal være på vagt, når man takker ja til en af de mange eftertragtede kollegieboliger. Huslejen er nødvendigvis ikke en indikator for, om kollegiet er billigt.
Gode transportmuligheder vejer tungt
Det kan være forvirrende at vælge kollegium i København, hvis man på forhånd ikke kender til byen og de mange tilhørende bydele. Flere af de store, populære kollegier i københavnsområdet er beliggende udenfor selve byen i mindre forstæder. Det betyder, at de studerende skal køre med enten tog eller bus, når de skal ind til byen, hvis ikke kollegiet ligger i cykelafstand.
De billige huslejer i forstæderne, som kan virke tillokkende, er derfor ikke altid et udtryk for, hvor mange penge der er at spare. Flere forstadskollegier har en attraktiv husleje under 3.000 kroner. Det betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at de er billigst.
Et tog- eller buskort til byen koster nemt op mod 600 kroner månedligt. Før man som studerende takker ja til en bolig, kan det derfor betale sig at undersøge, hvad transporten vil koste! Og om kollegiet er beliggende i cykelafstand til en god bus- eller S-togsforbindelse. Flere kollegier har mere end to kilometer til nærmeste transportmuligheder. Det gør, at både udgifter og transporttid øges, selvom huslejen er lav.
Før du skriver dig op til billige kollegier i København så se dig for
At vælge kollegium er en stor beslutning. Dine faste udgifter afgør, hvor meget sjov og ballade der er plads til ved siden af SU’en. Ønsker man at få mest ud af sin studietid, bør man derfor altid kigge på de samlede omstændigheder ved det enkelte kollegium, før man takker ja. Der kan være store pengesummer at spare på de billige kollegier i København.
Flere indstillingskontorer i København oplyser på hjemmesiden kun obligatoriske faktorer som husleje, kvadratmeter og hvorvidt internet er inkluderet i huslejen. At skulle betale for faciliteter som vask, fitness og fornøjelse trækker de samlede udgifter op. Du kan derfor med fordel notere sig, hvad kollegiet tilbyder, selvom det kan virke underordnet i processen.
Vil du læse mere om, hvordan man som studerende nemt kan spare penge? Så læs mere på Mikonomi.dks blog, og få tips til, hvordan SU’en kan række længere.