Posted in Andet

Bliv klogere på residualurin: Hvad er det, og hvad kan du gøre?

Bliv klogere på residualurin: Hvad er det, og hvad kan du gøre? Posted on februar 25, 2023Leave a comment

Residualurin er mængden af urin, der bliver i blæren efter vandladning. En smule residualurin i blæren efter vandladning anses som normalt og uden betydning, hvis der ikke er infektion. Men oplever du en større mængde af residualurin, kan det derimod være et tegn på problemer med blærefunktionen. Læs med her og bliv klogere på residualurin, og hvordan du kan afhjælpe dine vandladningsproblemer.

Hvad er symptomerne på residualurin?

Residualurin er ikke en sygdom i sig selv, men snarere et symptom. Normalt tømmes blæren helt efter vandladning. Men hos nogle kan det være svært at tømme blæren fuldstændigt. Afhængig af mængden af residualurin vil tilstanden kunne give hyppig vandladningstrang.

De to hyppigste forekommende symptomer er:

Akut urinretention, hvor man oplever en pludselig manglende evne til at lade vandet. Denne tilstand er smertefuld og kræver behandling med kateter.

Kronisk urinretention, som er en smertefri retention, der typisk er forbundet med øget mængde af residualurin i blæren.

Hvis du har en betydelig mængde resturin (typisk 50 ml og derover), har du øget risiko for at udvikle urinvejsinfektioner, ligesom det reducerer blærekapaciteten. Hvis du har problemer med at tømme blæren helt, bør du derfor kontakte din læge, så du kan blive udredt og få gjort noget ved problemet.

Hvordan tømmer du bedst din blære, hvis du oplever residualurin?

Hvis du har problemer med residualurin og mangelfuld tømning af blæren, kan et engangskateter ofte være løsningen.

Brugen af engangskateter er en sikker og effektiv måde at tømme blæren på, hvis du ikke kan lade vandet på normal vis. Vær dog opmærksom på, at selvkateterisation kun må foregå efter lægeordination og efter grundig oplæring.
Det kræver nemlig øvelse at lære at kateterisere, men med tiden bliver det lettere og en naturlig del af den daglige rutine. For at du kan føle dig tryg, er det vigtigt, at du kateteriserer et sted, hvor du føler dig godt tilpas.

I starten kan det være rart kun at kateterisere derhjemme. Du kan også lave en oversigt over tilgængelige toiletter på de steder, du ofte færdes. På den måde er du bedre forberedt, hvis du skal kateterisere, når du er udenfor hjemmet.

Opnå en sikker og diskret kateterisation med SpeediCath Compact-katetre

For at få den mest sikre og effektive kateterisation, er det vigtigt, at du vælger et kateter, der passer til dig og dine behov. Der findes forskellige produktvarianter, men særligt SpeediCath Compact-katetrene fra Coloplast er det foretrukne valg blandt mange kateterbrugere i dag.

SpeediCath Compact-katetrene kan, takket være deres kompakte længde, opbevares og anvendes meget diskret – også når du er uden for hjemmet. Derudover byder katetrene på fordele, som:

  • Glat og ensartet overflade, der mindsker risikoen for skader på urinrøret
  • Leveres klar til brug i en steril saltvandsopløsning
  • Intuitive og lette at anvende

SpeediCath Compact-katetre gør det derfor muligt at leve det liv, du ønsker – uden at dine vandladningsproblemer begrænser dig i din dagligdag.

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast Care

Engangskatetre kan være en stor hjælp, hvis du oplever vandladningsproblemer. Hvis du er i tvivl om hvilke produkter, du skal vælge, kan du melde dig ind i Coloplast Care.

Med Coloplast Care kan du bestille gratis vareprøver. Dermed kan du nemt og bekvemt afprøve flere varianter, så du kan finde det helt rette match.  Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du også adgang til nyheder, råd og inspiration, der kan give dig tryghed i din hverdag som kateterbruger – når som helst, hvor som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *