Når en, som du har kær, dør, er det sidste du har overskud til nok at tage dig af alt det praktiske. Et dødsfald medfører dog en lang liste af ting, som der skal huskes og gøres. Her kommer en overblik til dig, så du nemmere kan komme igennem den svære tid.
Praktiske papirer til præsten
Først og fremmest skal der udarbejdes en dødsattest. Det er en læge, der kommer og gør det. Sker dødsfaldet på et hospital, hospice eller plejehjem bliver der automatisk sørget for dette. Sker dødsfaldet i eget hjem, skal der selv tages kontakt til lægen.
Derudover skal der laves en dødsanmeldelse til myndighederne. Det drejer sig om en henvendelse til den lokale præst. Det er nemlig ham/hende, der står for personregistreringen. Præsten står for papirarbejdet. Du skal blot aflevere dåbs- eller fødselsattest og sygesikrings- eller CPR-bevis.
Har du lyst, kan du også tage kontakt til en bedemand. En bedemand er ikke et krav, men det kan gøre tiden nemmere at have en til at tage sig af alt det praktiske. En bedemand sørger blandet andet for alt omkring begravelsen. Derudover kan en bedemand guide dig igennem hele processen, så hele forløbet glider så nemt som muligt.
Planlæg begravelsen
Dernæst skal du have planlagt begravelsen/bisættelsen/mindehøjtideligheden. Hvor dette foregår, kan du selv bestemme. Foregår det i en kirke, skal du aftale salmer med præsten. Derudover skal du give besked til alle pårørende om tidspunktet samt trykke en dødsannonce i avisen.
Du skal også tage stilling til, hvad der skal ske med afdøde eller dennes aske. Det kan være at afdøde selv har et ønske, som han/hun har formidlet enten mundtligt eller skriftligt.
Af andre praktiske ting skal der bestilles blomster til begravelse – her er klassiske begravelsesblomster roser og liljer. Der skal muligvis også arrangeres gravøl efter begravelsen. Det kan være en god afslutning på en hård dag at alle deltagende bagefter mødes til en kop kaffe og et stykke kage og vender minder og følelser.
Opsig aftaler
Den afdødes boligforhold skal afvikles, hvis det er en lejet bolig. Har afdøde ejet bo, afhænger boets fremtid af arveretten. Derudover skal en lang række andre aftaler også opsiges. Det dækker blandt andet over mobilabonnement, TV-pakke, internet, streamingtjenester, foreningsmedlemskaber, betalingsservice og forsikringer.
Har afdøde sociale medier skal disse også slettes.
Hvad der sker med afdødes ting, tager Skifteretten sig af. Via dødsanmeldelsen får Skifteretten automatisk besked om dødsfaldet og vender selv henvendelse til de pårørende. Herefter ser Skifteretten på sagen og afgør, hvad der sker med afdødes bo og formue.