Nogle gange kan livet svært at håndtere, men heldigvis er der mange måder, man kan hjælpe sig selv på. Om du mest er til at lytte, fortælle eller bare være. Det kan være, at jobbet stresser. Lige så meget kan det stresse, hvis man ikke lige har noget job. Hvad end det er for en situation man står i, er der hjælp at hente.
Eksempler på ting, der kan hjælpe, er et spirituelt netværk, en psykolog og gruppeterapi. Det vil vi komme lidt nærmere i denne artikel, samt give nogle gode råd til, hvem der bør vælge hvad.
For de åbensindede: et spirituelt netværk
Måske har du ikke lige hørt om det før. Spirituelle netværk kan være mange ting. Det kan være med religiøst, åndeligt eller et helt tredje afsæt, og det er svært at lave en bred definition for alle. Hvis man alligevel skal komme et på et fællestræk, så er det, at man tror på, der er mere end øjet kan se, eller at man ønsker at vide mere om netop dette.
Ofte vil man finde, at der er plads til alle mennesker her. Man kan dele alle tanker, om det blot er online eller måske ved et møde. Der er også rig mulighed for at finde venner i et sådan spirituelt netværk. Man finder med garanti mennesker, som har været i samme båd som en selv, lige meget hvor man står i livet. Måske møder man inspirerende mennesker, der kan guide en på vej.
Til den der ønsker anonymitet: en psykolog
De fleste mennesker kender efterhånden til psykologer og psykologien. Der har desværre været et tabu omkring det i mange år, men den tendens er heldigvis ved at vende. Det er blevet mere normalt at snakke om, at man har brug for en professionel hånd, hvad enten det er til små eller store ting i livet.
Psykologen anbefales til dem, der ikke er til gruppearrangementer, eller til dem der blot ønsker kun at tale sammen med en fagperson på området og ikke inddrage ufaglærte i deres liv.
En psykolog kan have mange forskellige tilgange for at hjælpe sin klient som for eksempel mindfulness, kognitiv adfærdsterapi og emotionsfokuseret terapi.
Til den der ønsker fagligt fællesskab: gruppeterapi
Gruppeterapi er noget man kan komme i via en autoriseret psykolog, men også gennem en mentor eller studiehjælp. Her får man nogle fællesopgaver som skal løses fra gang til gang man ses. Nogle ses en gang om ugen, nogle en gang om måneden. Gruppeterapi kan være fokuseret på stress, angst, depression eller noget helt fjerde. Der findes mange forskellige slags.
Det kan være fornuftigt at snakke med en psykolog, måske bare en enkelt gang, så man bedre kan spore sig ind på, hvad der er det rigtige for den enkelte person.
Man skal huske på, at det ikke er nogen skam at bede om hjælp, lige meget hvor man står i livet, og hvad man har brug for. Der er plads til alle tanker og følelser.