Posted in København K Kultur

Ruinerne under Christiansborg

Ruinerne under Christiansborg Posted on juli 8, 2019Leave a comment

Ruinerne under Christiansborg

Ruinerne under Christiansborg – Under det nuværende Christiansborg ligger ruinerne af flere slotte, der tidligere har stået på stedet. Det er blandt andet Biskop Absalons borg og Blåtårn, hvor Leonora Christine sad indespærret.

I dag kender vi Christiansborg som der, hvor Folketinget holder til, men der har stået et slot på stedet i rigtig mange år. Helt siden Biskop Absalon grundlagde København i 1167, har der været et slot på stedet. Absalons slot står ikke mere, men ruinerne af dem findes stadig, og det er blandt andet dem, som du kan se under Christiansborg Slot.

Slottet er blevet bygget om et utal af gange. Derudover er det også flere gange sket, at det er brændt ned og blevet genopført. Derfor er det ikke bare Absalons gamle borg, som du kan se, men også en række andre ruiner.

Det er for eksempel det berømte Blåtårn, hvor Christian 4.s datter Leonora Christine sad fængslet i mange år af sin halvbror, Frederik 3. Tårnet var det højeste tårn på slottet dengang, og det var der politiske fanger og andre kriminelle sad. I Blåtårn skrev Leonora Christine den berømte bog Jammersminde om sine år i tårnet.

Opdaget ved et tilfælde

Faktisk var der i mange år ingen, der vidste, at ruinerne under Christiansborg stadig var der. Det var først i starten af 1900-tallet, da Christiansborg var brændt ned og skulle genopbygges, at der var nogle arbejdere, der opdagede det. De tilkaldte folk fra Nationalmuseet, der kunne konstatere, at det var rester af Biskop Absalons borg, som arbejderne havde fundet.

Den del, de havde fundet, var en del af den gamle ringmur, der skulle beskytte borgen mod angreb fra venderne. Det var et folkeslag, der levede i Østersø-områderne i det nuværende Tyskland og Polen, og som ofte tog på plyndringstogter til Danmark. Derfor satte Absalon afhuggede hoveder af andre sørøvere op foran borgen for at skræmme dem væk.

Tag på en guidet tur i ruinerne

Vil du gerne have mest muligt ud af dit besøg i ruinerne under Christiansborg, kan du tage på en guidet tur. Hver søndag kl. 12 kan du komme på en tur på dansk, mens der hver lørdag kl. 12 er en guidet tur på engelsk.

Hvis I er en gruppe, der gerne vil se ruinerne sammen, kan I også få jeres egen guide. I må max være 30 deltagere og skal betale 50 kroner per person plus 975 kroner for guiden. Uden for museets almindelige åbningstid koster det 1950 kroner for guiden. Læs mere om det her.

Sådan kommer du til ruinerne under Christiansborg

Christiansborg Slot ligger midt i København, og det er derfor nemt for dig at komme dertil med offentlig transport. Busserne 1A, 2A, 9A, 14, 26 og 37 stopper alle i nærheden af slottet. Den nærmeste metro er på Kongens Nytorv, 650 meter væk.

Åbningstider

I sommerhalvåret fra 1. april til 31. oktober, har ruinerne under Christiansborg åbent hver dag fra 10-17. I vinterhalvåret fra 1. november til 31. marts, har de lukket om mandagen, men har ellers alle andre dage åbent fra 10-17.

Læs mere om ruinerne her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.