Posted in Blandet

Sørg for godt lys på kontoret

Sørg for godt lys på kontoret Posted on juni 16, 2021Leave a comment

Har du overvejet LED lys på kontoret?

Lys er en væsentlig del af vores liv. Vi har alle brug for en blanding af både dagslys og kunstigt lys. En lampe giver ikke kun lys til de aktiviteter, der foregår på arbejdspladsen. Lyset kan også være med til at øge medarbejdernes energi og gøre dem glade.

Lys er altså et af de elementer, der er med til at øge både effektiviteten, arbejdsmiljøet og arbejdsglæden på eksempelvis et kontor.

Lysforholdene er en del af det samlede arbejdsmiljø

Lyset, der er på et kontor, består typisk af både dagslys, lys i loftet og lys fra en bordlampe. For at det bliver en god belysning, der har en positiv indflydelse på den enkeltes arbejdsmiljø, skal lyset tilpasses flere faktorer.

Det er vigtigt, at lyset tilpasses selve arbejdets art, men også hver medarbejder. Eksempelvis har en ældre medarbejder brug for mere lys end en yngre medarbejder. Er der ikke korrekte lysforhold på et kontor, kan det udmunde i, at medarbejderne får uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Derudover kan det føre til, at medarbejderne hurtigt bliver trætte, får hovedpine og lignende. Dette er alle gener, der gør, at medarbejderens effektivitet og produktivitet bliver nedsat.

I dag foregår størstedelen af arbejdet på et kontor ved en computerskærm. Det stiller store krav til det dagslys og den kunstige belysning, der er i rummet. Især hvis det ønskes, at arbejdet sker uden gener for medarbejderen.

Ovenstående kan kun ske ved, at der er fokus på følgende:

  • Blænding
  • Refleksioner
  • Kontrastforhold
  • Variation
  • Styring

Den kunstige belysning i et kontorlokale

Når der skal skabes den korrekte kunstige belysning i et kontorlokale, skelnes der typisk mellem den generelle belysning, arbejdspladsbelysningen og særbelysningen.

  • Den generelle belysning er de lyskilder, der giver en jævn belysning til hele lokalet.
  • Arbejdspladsbelysningen er den lyskilde, der ofte består af en skrivebordslampe. Den tilføjer meget mere lys til selve arbejdsområdet.
  • Særbelysning er de lyskilder, der er over eksempelvis et mødebord eller lyset på en tavle.

Al belysning bør tilpasses de funktioner og de skiftende arbejdsopgaver, der bliver udført i det aktuelle kontorlokale. Foregår der for eksempel både læsning og tastaturarbejde, skal lysforholdene afspejle dette. Læsning kræver nemlig mere lys end, når der eksempelvis bliver skrevet på et tastatur.

Når funktioner og arbejdsrutiner i et kontorlokale ændres i løbet af en dag, er det derfor yderst vigtigt, at belysningen er i stand til at opfylde behovet for medarbejderne ved de skiftende arbejdsopgaver.

Styring af lyset og energibesparelser

Det er en god idé at have en styring på lyset således, at den enkelte medarbejder kan få den rette belysning, når vedkommende arbejder på kontoret. Muligheden for lysdæmpning er ydermere med til at spare på energien.

Udover at vælge lys med mulighed for lysdæmpning er det en fordel at købe LED-belysning. At anvende en energibesparende lyskilde, såsom LED-belysning, er desuden en fordel for energiforbruget og miljøet.

Det er dog stadig vigtigt, at energibesparelsen ikke får indflydelse på kvaliteten af belysningen. Hos Plusled findes der alle mulige LED-løsninger i høj kvalitet til konkurrencedygtige priser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *